De meeste tenten zijn niet ontworpen voor permanent gebruik. Om ervoor te zorgen dat je je tent jarenlang kunt gebruiken, mag hij niet langdurig aan de elementen worden blootgesteld. Als je een tent zoekt voor langdurig, stationair gebruik, moet je een product overwegen dat speciaal voor dit doel is ontworpen.


Tips om uw tent in topconditie te houden

  • Langdurige blootstelling aan Uv-stralen tast het materiaal en de waterdichte coating van tenten aan. Om dit te voorkomen kun je je tent het beste — waar mogelijk — op een schaduwrijke plek opzetten.
  • Vuil en stof tasten de DWR-coating (Durable Water Repellent) van de stof aan, waardoor je tent kan gaan lekken. Het ademend vermogen kan ook worden aangetast, wat leidt tot condensatie en vochtophoping binnenin, zelfs als het buiten niet regent.
  • Wees voorzichtig bij gebruik van je tent in extreme weersomstandigheden, want het zeil kan door zware regenval en wind verzwakken. De stof kan zo zijn treksterkte verliezen, waardoor het materiaal kan scheuren. Om dit te voorkomen, moet je je tent op een beschutte plek opzetten.
  • Open de ingangen en laat je tent goed luchten en opdrogen, voordat je hem opbergt. Als het regent terwijl je je tent afbreekt, moet je hem zo snel mogelijk uitpakken om hem volledig te laten drogen, voordat je hem opbergt. Zelfs als je denkt dat je tent droog zal zijn wanneer je thuiskomt, moet je hem uitspreiden en ongeveer een dag ophangen, voordat je hem opbergt tot je volgende kampeertrip.
  • Als je de tent niet gebruikt, kun je hem het beste opbergen op een koele, droge plaats en in een grotere zak, zodat hij niet wordt samengedrukt; dit kan de stof na verloop van tijd namelijk beschadigen. Het gebruik van een compressie- of pakzak voor maximaal drie dagen is normaal gesproken geen probleem.