Ongeacht of je kiest voor een slaapzak met dons of synthetische vulling, het is belangrijk om er goed voor te zorgen, zodat hij lang meegaat.


Tips om uw slaapzak in topconditie te houden

  • Vermijd het doordrenken van je slaapzak met water, omdat dit de prestaties ervan ernstig beïnvloedt.
  • Was je voordat je gaat slapen — vuil van de dag kan anders in het materiaal en de isolatie trekken, waardoor de prestaties na verloop van tijd worden aangetast. Gebruik om dit te voorkomen een laken dat je slaapzak beschermt, zoals een laken je matras beschermt.
  • Ritsen kunnen vast komen te zitten, maar forceer ze niet open en trek de stof niet uit de rits, want dat kan de rits beschadigen. Dit geldt vooral voor lichtgewicht slaapzakken, omdat de stof daarvan meestal dunner is, om gewicht te besparen.
  • Langdurige compressie tast de isolatie en thermische prestaties van een slaapzak aan. Als je meerdere dagen onderweg bent, moet je je slaapzak zo snel mogelijk uitpakken om hem los te maken en te laten luchten. Als je thuiskomt van een reis, moet je je slaapzak laten luchten en hem vervolgens opbergen in een grote zak, zodat hij zich tussen het gebruik door goed kan uitklappen.
  • Was je slaapzak niet te vaak en probeer hem alleen ter plekke schoon te maken. Als je je slaapzak echt moet schoonmaken, zorg er dan voor dat je de instructies van de fabrikant volgt.